You are here

OVERVIEW SĂPTĂMÂNAL

Investițiile în economia datelor deschise

Gavin Starks, CEO al Institutului de Date Deschise, punctează faptul că starea actuală din domeniul datelor deschise este similară cu perioada de început a World Wide Web-ului. Institutul de Date Deschise a fost inaugurat oficial în septembrie anul trecut, fiind fondat de Sir Tim Berners-Lee și de profesorul Nigel Shadbolt. Fiind independentă, non-partizană, "cu răspundere limitată" și non-profit, această instituție hibrid se axează în principal pe deblocarea valorii din datele deschise, prin sprijinirea afacerilor aflate la început de drum, consilierea guvernelor, precum și prin educarea elevilor și a mass-mediei.

Jurnalism bazat pe date și Guvernul Deschis

Jurnalismul bazat pe date diferă de jurnalismul tradițional, deoarece tratează datele ca pe o sursă (în locul unei persoane) și utilizează aceste date digitilizate pentru a găsi modele în cadrul lor. Acest lucru poate fi la fel de simplu precum crearea de tabele, grafice, foi de calcul on-line și informații grafice, dar poate să includă și lucruri mai complexe, cum ar fi punerea în aplicare a științei datelor în practica jurnalistică sau crearea de aplicații pentru știri care să permită oamenilor explorarea acestor date colectate. Cel mai important lucru este însă atitudinea diferită vizavi de date și anume acea tendință de a vedea datele ca ceva utilizabil, acestea fiind privite și distribuite ca un bun strategic, ce nu trebuie eliminat. Mai clar, acest lucru se referă la considerarea datelor ca fiind valoroase, respectiv o componentă de bază a jurnalismului din punct de vedere tehnologic, care să permită jurnaliștilor să pună toate aceste lucruri împreună pentru a informa cititorii și a prezenta știrile într-un mod diferit pentru o altă generație.

Aplicația Data Blind

Data Blind este un instrument care permite explorarea disponibilității datelor din cadrul seturilor de date WDI și GDF ale Băncii Mondiale. Pentru orice temă, subtemă sau indicator individual, site-ul arată unde și pentru ce perioadă sunt disponibile date. Aplicația Blind Data oferă informații cantitative rapide, despre locul unde datele WDI și GDF sunt cele mai complete, respectiv despre datele care lipsesc. Această aplicație permite, de asemenea, realizarea de comparații interesante între țări și regiuni cu privire la disponibilitatea datelor.

Cinci revelații ale Ambasadei SUA din Beijing cu privire la datele privind nivelul de poluare al aerului

Deși atât Ambasada SUA din Beijing, cât și Guvernul chinez publică în fiecare oră informări cu privire la calitatea aerului, accesul public la datele din trecut este unul limitat. Acest lucru s-a schimbat parțial luna trecută, când Departamentul de Stat al SUA a postat on-line o serie de date ce cuprind informări orare începând cu anul 2008, datele fiind colectate de la o stație de monitorizare a calității aerului din cadrul Ambasadei SUA din Beijing. Departamentul de Stat avertizează că datele oferite nu sunt științifice sau validate, dar că această informare are ca scop să ofere cetățenilor americani care locuiesc și călătoresc în străinătate informații de sănătate legate de poluarea aerului.

Categorie: