You are here

Republica Moldova a aderat la Parteneriatul Guvernelor Deschise

O delegație din partea Republicii Moldova a participat pe 17 și 18 aprilie la prima reuniune anuală a Parteneriatului pentru Guverne Deschise care s-a desfășurat în Brazilia. Tara noastră a fost reprezentata la forum de către Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan și coordonatoarea Date Deschise din cadrul Centrului de Guvernare Electronica, Irina Tișacova. La reuniune au participat reprezentanți din peste 50 de țări. Între aceștia președintele Braziliei, Rousseff Dilma, prim-ministrul Georgiei, Nika Gilauri, Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton. Delegații au discutat pe marginea planurilor privind deschiderea guvernelor pentru cetățeni.

Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, a prezentat la forum Planul deAcțiuni al Guvernului Republicii Moldova pentru un Guvern Deschis. Țara noastră își focalizează eforturile pentru a aplica în practică trei mari obiective: consolidarea integrității publice, eficientizarea administrării resurselor publice și îmbunătățirea serviciilor publice.

Spre deosebire de alte reuniuni la nivel global, liderii lumii au fost însoțiți de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și cei ai companiilor din domeniul TIC. Toți sunt parteneri egali în această inițiativă globală.

Guvernarea Deschisă schimbă fundamental modul în care trăim și guvernăm și oferă soluții pentru problemele cu care se confruntă țările lumii. Noile tehnologii sporesc accesul la informații, promovează transparența în guvernare, asigură lupta împotriva corupției, participarea cetățenilor la actul de guvernare și îmbunătățesc simțitor serviciile publice.

Parteneriatul pentru Guverne Deschise înseamnă acțiune! Guvernele trebuie să lucreze îndeaproape cu organizațiile societății civile pentru a face noi pași spre deschidere. Dacă datele publice nu sunt de calitate sau nu sunt emise destul de rapid, atunci acest lucru trebuie contestat. Este nevoie de curaj, deoarece noile date vor reflecta în mod fidel modul pozitiv sau negativ în care sunt prestate serviciile publice.

Guvernul Republicii Moldova a subsemnat acestei inițiative și a intrat astfel în era deschiderii!

Categorie: