You are here

Un calendar bugetar pe înțelesul cetățenilor

Modulul „Calendarul bugetar” de pe site-ul BudgetStories.md, lansat astăzi,18 aprilie 2013, de către Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, împreună cu partenerul său, compania RT Design Studio, oferă o imagine integrală a procesului bugetar din Republica Moldova.

Pentru ca bugetul public să răspundă necesităților prioritare ale cetățeniilor și pentru ca banii bugetari să fie utilizați în mod transparent este important ca însuși procesul bugetar să fie transparent. Transparența presupune că cetățenii sunt informați în timp util despre evenimentele din procesul bugetar, au acces la documentele bugetare, și sunt create toate condițiile pentru o participare a publicului larg în toate etapele procesului. Modulul interactiv „Calendarul bugetar” este elaborat în încercarea de a susține părțile interesate să cunoască cum decurge procesul bugetar în Republica Moldova, să faciliteze accesul la documentele-cheie și implicarea în acest proces.

„Calendarul bugetar” de pe BudgetStories.md reflectă cele 5 etape ale proceselor bugetare pentru anii bugetari 2012, 2013 și 2014. Utilizatorii pot accesa rapid toate documentele bugetare publicate, pot vedea la ce etapă se află procesul bugetar pentru fiecare ciclu bugetar activ și care sunt evenimentele următoare.

Modulul interactiv „Calendarul bugetar” pune la dispoziția utilizatorilor cele mai importante documentele bugetare publice, așa cum ar fi Proiectul legii bugetului de stat, Legea bugetului de stat și Rapoarte privind executarea bugetului. Fiecare document conține o etichetă care informează despre cum au fost publicate documentele: la timp, cu întârziere, sau dacă documentele urmează să fie publicate. Astfel, după cum arată Calendarul Bugetar, publicarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu 2014 – 2015 întârzie.

Proiect Budget Stories este implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova și Open Society Foundations.

Budget Stories poate fi accesat la http://budgetstories.md/. Detalii de contact: contact@budgetstories.md, sau +373 22 21 15 99.

Comunicatul de Presa a fost preluat de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Categorie: