Вы здесь

„Bugetul Public pe înțelesul cetățenilor”

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, împreună cu partenerul său, compania RT Design Studio a lansat site-ul BudgetStories.md. Site-ul este rezultatul proiectului „Bugetul Public pe înțelesul cetățenilor”, care urmărește să continue experiența Moldovei ca fiind una din primele țări din lume ce a dat acces liber datelor despre cheltuielile publice într-un mod detaliat și dezagregat prin analiza informațiilor despre buget și prezentarea rezultatelor într-un format accesibil și inteligibil.

Primul infografic lansat astăzi este rezultatul analizei cheltuielilor pe Parlament. De asemenea, site-ul a utilizat instrumental OpenSpending pentru a vizualiza cele mai importante categorii de cheltuieli din bugetul de stat pentru anul 2013. În continuare, site-ul planifică să analizeze utilizarea banilor publici pentru sectoarele: administrația publică, agricultura, educație și sănătate. Echipa planifică și includerea modulelor interactive calendar bugetar și calculatorul de impozite.

Utilizatorii site-ului vor avea acces la infografice, vizualizări ale datelor din buget și analize despre cheltuirea banilor publici. Platforma lansată se dorește a fi un instrument de comunicare continuă prin intermediul imaginilor despre cheltuielile publice și eficiența utilizării acestora.

Proiectul prevede lărgirea rețelei și includerea părților interesate ce ar putea utiliza datele deschise pentru informarea privind modul în care Guvernul cheltuiește banii publici.

Site-ul Budget Stories poate fi accesat la http://budgetstories.md/ Mai multe informații despre BudgetStories pot fi găsite pe pagina Facebook (https://www.facebook.com/pages/Budget-Stories/572468439448024?sid=0.5174...) și pe Twitter (https://twitter.com/BudgetStories)

Proiect implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova (http://www.soros.md/) și Open Society Foundations (http://www.opensocietyfoundations.org/).

Categorie: