Вы здесь

Funcționarii publici sunt instruiți în vederea utilizării bazei de date privind cheltuielile publice (BOOST)

La Chișinău se desfășoară un atelier de lucru pentru funcționari în domeniul managementului public și analizei datelor. Participanții sunt instruiți în vederea utilizării Bazei de date a cheltuielilor publice (BOOST).

Șefa Serviciului Finanțe și Evidență Contabilă din cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Tatiana Vidrașcu spune că „sistemul BOOST este pârghia principală a transparenței finanțelor publice. În Republica Moldova, sistemul BOOST înseamnă acces liber la vizualizarea informației ce ține cont de situația financiară a bugetului public național. Astfel, societatea dispune de informații privind direcționarea  banilor publici”.

Reprezentanta organizației neguvernamentale „Expert-Grup”, Victoria Vlad afirmă că trainingul pune accent pe analiza datelor: „Am învățat să privim datele într-un mod mai complex și ne punem ca scop să transmitem acest mesaj cetățenilor, să consolidăm capacitatea lor de analiză”.

Alexandru Platon de la Institutul de Politici Publice susține că a rămas plăcut surprins de posibilitățile oferite de sistemul BOOST. „Este un sistem foarte valoros pentru îmbunătățirea calității analizelor efectuate de către societatea civilă în formularea de recomandări de politici pentru guvernare. În plus, acesta deschide oportunități largi pentru informarea cetățenilor cu privire la procesul bugetar și poate, pe viitor, pentru crearea unor inițiative venite de jos în sus pentru responsabilizarea procesului bugetar în Republica Moldova”, a mai declarat Platon.

La rândul ei, Elena Breahna, consultant în cadrul Ministerului Mediului spune că „sistemul de monitorizare a datelor din diferite domenii, prezentat la training, va simplifica mult activitatea specialiștilor, ridicând eficiența instituțiilor cât și nivelul de trai din Republica Moldova”

Reamintim că Republica Moldova este prima țară care a făcut publice datele privind cheltuielile publice în cadrul sistemului BOOST al Băncii Mondiale.

Atelierul de lucru este organizat de Institutul Băncii Mondiale, în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică.


Categorie: